Najpopularniji esport turniri

Elektronički sportovi, obično esportovi, prisutni su od 1970-ih. Međutim, ove igre su se pojavile tek 1990-ih, prije nego što su eksplodirale 2000-ih. Esportsko igranje evoluiralo je od ležerne zabave među prijateljima do profesionalnog sporta. Istina, esport turniri postoje otkad i video igrice.

Ljepota igranja esport igara oduvijek je bila natjecanje, a najraniji turniri su bila mala lokalna natjecanja koja su koristila format igranja "head-to-head". Što je esport turnir? Vidi se da se igrači natječu u određenoj igri tijekom određenog trajanja. Na svakom turniru pojedini igrači ili timovi se natječu prema dobro definiranom formatu.

Najpopularnije esport lige i turniriOstali veliki esport događajiNajbolji igrači i momčadiKako i gdje se kladiti na esport turnir

Popis esport liga ili turnira je dugačak, a The International je jedan od najprestižnijih. The International je globalni esport turnir za Dota 2 koji je razvio i vodi Valve. Od prvog turnira 2011. godine, The International se održava svake godine, osim za izdanje 2020. koje je otkazano zbog pandemije koronavirusa.

Pokaži više...

2021., PGL Major Stockholm aka PGL održao je svoje šesnaesto Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) prvenstvo u Stockholmu, u Švedskoj. Od 26. listopada do 7. studenog 2021. dvadeset i četiri momčadi kvalificirale su se za natjecanje u Avicii Areni putem regionalnih ljestvica. S nagradnim fondom od 2.000.000 dolara, događaj je prvi Major i jedno od prvih esport prvenstva od početka pandemije.

Pokaži više...

Esport lige turnira postale su tako popularne u današnje vrijeme. Zato je popis današnjih esport turnira podugačak. Ali odmah na vrhu je ovo prvenstvo u eSportu je League of Legends World Championship. Svjetsko prvenstvo League of Legends, jednostavno poznato kao Worlds, organizira Riot Games, godišnji je profesionalni turnir koji okuplja najbolje League of Legends (LoL) timove koji se natječu za naslov na kraju svake sezone.

Pokaži više...

Kao jedna od prvih profesionalnih esport liga, Overwatch League (poznata i kao OWL) predstavlja timove iz cijelog svijeta. Blizzard Entertainment pokrenuo je ligu 2018. s 12 timova. Nakon proširenja na 20 timova godinu dana kasnije, liga je započela stalni uspon, potaknut popularnošću Overwatcha, esport igre s 50 milijuna igrača 2018.

Pokaži više...

DreamHack je tvrtka za zabavu sa sjedištem u Švedskoj. Tvrtka je specijalizirana za natjecateljska događanja igara i u vlasništvu je Modern Times Group (MTG), tvrtke za digitalnu zabavu sa sjedištem u Stockholmu. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda i Twin Galaxies, to je najveći LAN party i računalni festival na svijetu. On (ovaj turnir) može se pohvaliti najbržom internetskom vezom na svijetu i također ima najviše generiranog prometa.

Pokaži više...

Malo je esport online turnira veći od PUBG Global Championshipa. Pozdravlja najbolje rangirane igrače besplatne igre Battle Royale. Ovaj naslov je postigao veliki uspjeh na mobilnim uređajima. Međutim, turnir se igra samo na PC-u. To je uglavnom zato što PUBG Mobile Club Open (PMCO) već nudi platformu za mobilne igrače. PUBG Corporation organizira PGC svake godine.

Pokaži više...

Call of Duty League (CDL) je popularno online prvenstvo u esportu za seriju videoigara Call of Duty, koju izdaje Activision Blizzard. Liga je službeno potvrđena 2019. godine, a prva sezona počela je godinu dana kasnije. Esport liga ima skup stalnih, gradskih timova koji su u vlasništvu različitih grupa. Postavljen je kao i drugi veliki esport turniri u Sjevernoj Americi.

Pokaži više...

Ubisoftov Six Invitational stvara ime na svjetskim esport turnirima. Godišnji Rainbow Six Siege profesionalni online turniri u esportu privlače neke od najboljih gaming talenta na svijetu. Sa sjedištem u Montrealu, gdje Ubisoft radi na razvoju igre, turnir ugošćuje timove koji se natječu u prvenstvu poput Svjetskog prvenstva.

Pokaži više...

Apex Legends Global Series

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter

Najpopularnije esport lige i turniri

Postoje različite vrste gaming turnira. Pravila i formati značajno se razlikuju, ali odgovarajući DNK ostaju uglavnom identični u cijelom svijetu. Svaka vrsta turnira ima za cilj privući određenu publiku i pružiti jedinstveno iskustvo igračima, navijačima, pa čak i kladionicima.

Bilo da se radi o lokalnoj armaturnoj esport ligi ili profesionalnom turniru, esport događaji mogu trajati nekoliko sati ili nekoliko dana, ovisno o prirodi igre. Turniri obično koriste jednostavan sustav koji gleda kako igrači ili timovi napreduju nakon svake pobjede dok se ne odredi pobjednik.

Koji su najpopularniji esport turniri? Oni koji se klade na turnire u igricama ljudi se često iznenade kako su se posljednjih godina pretvorila natjecanja u video igrama, posebice ona na koja se već dugo ne obraća pozornost.

Uspjeh ostvaren u esportske igre je uglavnom inspiriran velikim prvenstvima i ogromnim pobjedama povezanim s njima. Ipak, evo nekih od najpopularnijih esports događaja u smislu gledanosti i nagradnog fonda.

The International – Dota 2

Međunarodni je nedvojbeno jedan od najvećih e-gaming turnira i po nagradnom fondu i po gledanosti. The International ima sve atribute kao jedno od najvećih esports prvenstava.

Domaćin je Valve, vlasnici i proizvođači Dota 2 igra, ovaj turnir s 18 momčadi zadržao je svoju popularnost na najvišoj razini od 2013. International je turnir samo s pozivnicom, gdje se igrači moraju boriti na regionalnim turnirima ili Dota Pro Circuit kako bi imali priliku dobiti poziv -gore.

Prema statistica.com, ovo prvenstvo je u sezoni 2018./2019. isplatilo suludih 34 milijuna dolara nagrade, a pobjednički tim je kući odnio preko 18 milijuna dolara. Nažalost, sezona 2020. nije se ostvarila nakon pandemije COVID-19. Nagradni fond za 2021. iznosi više od 40 milijuna dolara.

CS: GO Major Championship

The Counter-Strike: Globalna ofenziva (CS: GO) Championship je nedvojbeno najpopularniji i najveći CS: GO turnir. Ovaj događaj uključuje 24 tima koji se bore za glavnu nagradu. Tim Astralis aktualni su događaji ovog gaming događaja, koji je osvojio posljednja tri prvenstva. Turnir je imao nagradni fond od milijun dolara u prethodnih pet godina. Međutim, na prvenstvu 2021. nagradni fond se udvostručio na 2.000.000 dolara.

League of Legends Svjetsko prvenstvo

Svjetsko prvenstvo League of Legends (LoL) pokrenuto je 2011. godine i nedvojbeno je jedan od najvećih esport događaja pod suncem. Kao i International, njime upravlja Riot Games koji je pobijedio u igri. Ovaj turnir je nedvojbeno najveći i najpopularniji liga legendi turnir na globalnom nivou.

Ovaj turnir je posebno poznat po svojim intenzivnim i dramatičnim utakmicama, a natjecanje postaje emocionalno i za igrače i za navijače. LoL Svjetsko prvenstvo uključuje neke od najboljih LoL igrača, odabranih s regionalnih natjecanja. Na nedavno završenom prvenstvu 2021. održanom na Islandu pobjednik je kući odnio 2,225,000. Ovogodišnji nagradni fond je na istoj vrijednosti kao i prošlogodišnji događaj, no raspodjela tek treba biti objavljena.

Svjetsko prvenstvo u Overwatchu (OWWC)

OWWC je godišnji esport turnir koji organizira Blizzard Entertainment, Overwatch's developer. Ovaj događaj počinje u velikom stilu, a Blizzard bira najjača 24 tima diljem svijeta na temelju njihove prosječne ocjene vještine. Sve zemlje se zatim dijele u grupe gdje natjecanje počinje.

Ova igra uživa veliku privlačnost. Evo udarca, navijačima se pruža rijetka prilika da biraju trenere svoje momčadi. Sudjelovanje obožavatelja u odabiru sastava nesumnjivo je izvrstan način da se baza obožavatelja uključi u događaj.

U prošlosti je ova liga privukla više od 300.000 gledatelja. Kada je riječ o nagradnom fondu, tim SAD-a pobijedio je na eventu 2019., odnijevši kući 90.000 dolara. Svjetsko prvenstvo 2022. zakazano je za studeni 2022., ali nagradni fond još je službeno objavljen.

Ostali veliki esport događaji

FIFAe Svjetsko prvenstvo

FIFA je iznimno popularna video igra i među najprodavanijim igrama svih vremena. Nedavno zaključeno FIFA 21 izazov je EA-ov najgledaniji događaj nakon što je prikupio ukupno milijun sati gledanja. Sve serije EA Sporta su vrhunac glavnog događaja, FIFAe Svjetskog prvenstva, u kojem se pojavljuju 32 najbolja igrača iz cijelog svijeta koji se bore za nagradni fond od 500.000 dolara.

Call of Duty (CoD) liga

The CoD liga je nedvojbeno vrhunac igre Call of Dugamingrts. Iako je bilo nekoliko CoD turnira, CoD liga je relativno nova, osnovana 2020. Ovaj događaj videoigara odvija se tijekom nekoliko mjeseci, a na njemu sudjeluju najbolji svjetski esport igrači. CoD serijal za 2021. ponudio je ogroman nagradni fond od 5 milijuna dolara, a prvak playoffa je u džep dobio 1,2 milijuna dolara.

PUBG globalno prvenstvo

The PUBG globalno prvenstvo je najveći događaj u PUBG eSport kalendaru. Ovaj međunarodni turnir poziva najbolje svjetske PUBG timove. Serija 2021. održana je u Južnoj Koreji, a pobijedio je kineski NewHappy, osvojivši 1,3 milijuna dolara. Značajno je da je ukupna novčana nagrada za natjecanje iznosila nešto više od 2 milijuna dolara.

Sportska liga elektronike

The Electronic Sports League (ESL) je konglomerat različitih esports timova u vlasništvu i pod istim imenom. Turnir se igra u četiri glavne divizije, uključujući:

 • ESL igra
 • ESL nacionalno prvenstvo: Kvalifikacijski turnir ograničen zemljopisnim lokacijama
 • ESL Pro Tour: kružni događaj koji uključuje tri naslova (CS: GO, Warcraft III i StraCraft II)
 • ESL One

Od svih ESL-ovih turnira, ESL One Series ima najveću novčanu nagradu, s više od 12,5 milijuna dolara podijeljenih na 60+ prvenstava u esportu.

Najbolji igrači i momčadi

Tko su najbolji esportski timovi i igrači u svijetu? Koje su najbolje ekipe? Odgovor na bilo koje od ovih pitanja mogao je biti nategnut san prije desetak godina. Tijekom posljednjih nekoliko godina, neki igrači i momčadi uspjeli su stati među publiku.

Igrači

Tijekom godina mnogi su igrači prikupili milijune pobjedom na nekim od najvećih esport turnira i događaja. Zanimljivo je da su neki ostali dosljedni tijekom godina. Ovdje su neki od najboljih videoigrača diljem svijeta.

 • Faker: Pravo ime, Lee, Sang Hyeok, daleko je najodlikovaniji igrač eSporta, jedan od dvoje ljudi koji su osvojili LoL Svjetsko prvenstvo. Osvojio je i neke profesionalne titule, uključujući All-Star Paris 2014., pozivnice usred sezone 2016. i 2017. i IEM Svjetsko prvenstvo 2015. godine.
 • Dobiti_Pravo – Pravo ime, Christopher Alesund, smatra se najvećim CS: GO igračem koji je uljepšao igru, nakon što je osvojio brojne vrhunske plasmane na međunarodnim igraćim turnirima.

Ostali istaknuti igrači uključuju: Bljesak (Lee, Young Ho) i f0odmor (Patrik Lindberg)

Timovi

Neki su timovi tijekom godina bili izvanredni kada su u pitanju timski sportovi. Ovdje su neke od najnagrađenijih eSports timova na svijetu.

 • Virtus.pro
 • Fnatic
 • Zli geniji
 • OG
 • Team Liquid
 • Astralis

Kako i gdje se kladiti na esport turnir

Kako se mogu kladiti na esports?

Ovo pitanje se često pojavljuje. Koliko god da postoje neke razlike između esporta i tradicionalnih sportova, nema mnogo razlika u klađenju. Kao iu sportskom klađenju, poznavanje turnira ključno je za donošenje informiranih odluka.

Svaki kladitelj trebao bi započeti s razumijevanjem igre prije nego što počne istraživati žanr ili turnir. Igrači moraju započeti upoznavanjem s igračima, timovima i prirodom igre. Klađenje ne bi trebalo biti teško. Pretpostavka klađenja na eSport je jednostavna: odaberite momčad ili igrača koji imaju najbolje šanse za pobjedu u utakmici ili događaju i odlučite koji koeficijent predstavlja najbolju vrijednost.

Gdje se kladiti na esports?

Uz mnoge kladionice koje danas pokrivaju događaje videoigara, obožavatelji eSporta stalno traže najbolje web stranice za klađenje na esport. Svaki kladioničar je u nekom smislu jedinstven.

Prije nego što padnu na primamljive poticaje i ponude besplatnog novca, igrači bi također trebali dublje proučiti različite čimbenike kao što su status licence, reputacija, načini plaćanja, pokrivenost turnira e-igara i raspon tržišta klađenja. U osnovi, najbolje web stranice za online eSport klađenje trebale bi biti one koje sveobuhvatno zadovoljavaju potrebe igrača.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak