Terminologija

January 19, 2023

Uvjeti eSporta i jezik koji trebate znati

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Sett je zastrašujući u kasnoj utakmici. Ova razina tenkovskog potencijala, zajedno s tako visokim DPS izlazom, može biti pogubna za timove koji nemaju AoE kontrolu gomile. Njegov potencijal prijenosa bit će grudva ako ponovno uspije ukrasti Red Buff.

Uvjeti eSporta i jezik koji trebate znati

Vjerojatno niste čuli niti jednu riječ te izjave osim ako niste strastveni igrač League of Legends. To je problem, pogotovo ako se želite kladiti na igre League of Legends.

Ali vi niste zabrinuti; kladite se na Valorant, a ne na League of Legends. Pravo? Ne! League of Legends ima svoj jezik, ali nije jedini. Svaka eSport franšiza, u biti, ima svoj vlastiti jezik koji razumiju isključivo njezini fanovi. Ako niste igrač, ali mislite da se klađenje na eSports čini uzbudljivim, čeka vas teška vožnja.

Srećom, najčešće korišteni izrazi povezani s klađenjem u esportu prikupljeni su na jednom prikladnom mjestu: u ovom stručnom vodiču. Nakon što završite s čitanjem ovog članka, nećete morati pogađati što znače neke jedinstvene riječi za klađenje na eSport.

eSport igre i franšize

U prvom dijelu ovog popisa uvjeta za eSport, proći ćemo kroz mnoge igre koje služe kao temelj industrije eSporta i scene klađenja. Morate naučiti pravila svake igre i različite mogućnosti klađenja povezane s njima. To je zato što su pravila svake igre jedinstvena, a različite stranice nude različite opcije za igranje. Mnoge od ovih igara imaju skraćene nazive, tako da je poznavanje ovih skraćenica također korisno u određivanju na koju se igrač točno kladi.

CS: GO — Counter-Strike: Globalna ofenziva

Jedna od najigranijih igara, CS:GO, je kratica za "Counter-Strike: Global Offensive" Prvobitno je lansirana 2012. i to je igra pucačina iz prvog lica za više igrača u kojoj se igrači izmjenjuju igrajući kao Protuteroristi ili Teroristi kroz različite karte i okruženja.

CoD — Call of Duty

Call of Duty, koji se češće naziva CoD, serija je videoigara pucačina iz prvog lica koji je doživio veliki uspjeh u cijelom svijetu. Igrači imaju razne mogućnosti klađenja u ovoj igri.

Dota 2 — Obrana drevnih 2

Defense of the Ancients 2 (DotA 2) nastavak je hvaljenog originala. Dota 2 je online borbena igra za više igrača, baš kao i League of Legends i Heroes of the Storm.

Ognjište

Hearthstone nema kraći naslov i ističe se zbog jedinstvenog gameplaya koji pruža. Umjesto borbe, igrači u Hearthstoneu dobivaju digitalne karte i strateški ih raspoređuju kako bi porazili svoje protivnike.

HotS — Heroji Oluje

Heroes of the Storm, ili HotS, MOBA je slična League of Legends. Ova igra, kao i mnoge druge, igra se u areni i potiče sudionike da koriste svoju domišljatost i strategiju.

LoL — League of Legends

LoL je kratica za League of Legends, igru za više igrača koja se smatra jednom od najpopularnije eSport igre u svijetu. Za igranje se koristi postavka arene bojnog polja.

Overwatch

Overwatch je timski eSport koji se fokusira na ovu vrstu suradnje i igranja temeljenog na suradnji, omogućujući timovima da pokažu svoje vještine i sposobnosti dok rade zajedno.

Raketna liga

Rocket League je potpuno drugačiji žanr iz igara iznad; to je vrsta nogometa u kojoj igrači voze automobile kako bi postigli golove.

SC2 — Starcraft 2

SC2 ili Starcraft 2 još je jedna strateška igra koji je bio jak konkurent u eSportu. Druge igre poput Dota 2 i League of Legends nedavno su nadmašile njihovu slavu.

eSport žanrovi

Zatim ćemo razgovarati o uobičajenim terminima eSporta koji opisuju mnoge žanrove eSporta koji bi vas mogli zanimati kao proširite svoje kladioničarsko putovanje u eSports tijekom vremena.

MMORPG – Masivna online igra uloga za više igrača

Najpoznatija žanrovska kratica postoji. World of Warcraft popularizirao je termin nakon svog debija 2004. kao prva igra koja je uspješno omogućila igračima iz cijelog svijeta da međusobno komuniciraju u otvorenom online okruženju za više igrača. Kao rezultat vrata koja je WoW otvorio, pojavila se bujica MMORPG-ova, a svi oni pokušavaju ponoviti uspjeh Blizzardovog vodećeg naslova.

RPG – Igranje uloga

Napravite osobu koju možete kontrolirati i gledajte kako stječe statistiku, sposobnosti i iskustvo. I Second Life i World of Warcraft potiču igrače da uđu u kožu drugog lika, bilo da je taj lik čovjek ili neka druga bizarna vrsta.

TBS – Strategija na poteze

Većina TBS-ova ima strukturu koja se odvija u različitim fazama ili zaokretima. Imate jedan krug da svoj plan provedete u djelo i drugi da procijenite njegovu učinkovitost. Ili, u igrama Igrač protiv igrača (PvP), možete planirati svoj potez dok drugi igrač gleda. Najpoznatija igra koja se igra na TBS-u je šah.

RTS – Strategija u realnom vremenu

Zamislite nogometnu utakmicu. Igrači moraju u djeliću sekunde donijeti odluku o svojim sljedećim potezima. Prilagoditi. Nema vremena za duboko razmatranje. Mehanika strateških igara u stvarnom vremenu (RTS) osmišljena je da izazove igrače oponašanjem stresnih situacija.

Igre kao što su Starcraft i Age of Empires savršeni su primjeri.

FPS – Pucačine iz prvog lica

Pucačina u prvom licu (FPS) vrsta je pucačke videoigre u kojoj igrač doživljava akciju iz perspektive protagonista dok ima izravnu kontrolu nad protagonistom u trodimenzionalnom okruženju i koristi različito vatreno i drugo oružje. Napredni 3D i pseudo-3D vizualni elementi potisnuli su hardverski dizajn od debija žanra, a igranje za više igrača odigralo je ključnu ulogu.

TPS – Pucačine iz trećeg lica

U pucačini iz trećeg lica, kamera ostaje iznad i prati protagonista. Serije Metal Gear Solid, Tomb Rider i Resident Evil glavni su primjeri.

MOBA – Online Battle Arena za više igrača

Borbene arene za više igrača (MOBA) su strateške igre u stvarnom vremenu (RTS) u kojima jedan igrač preuzima zapovjedništvo nad jednim likom na jednoj od dvije suprotstavljene strane. Cilj je zbrisati konkurenciju. U drugim slučajevima, morat ćete ispuniti misiju dok sprječavate protivničku stranu da uspije.

TCG – kartaška igra s razmjenom / CCG – kolekcionarske kartaške igre

Prva od ovih kartaških igara, Magic: The Gathering, iznjedrila je uspješnu industriju. U kartaškim igrama, "karte" prikazuju heroje i zlikovce, čudovišta i sposobnosti s kojima se igrači bore. Iako igrači nisu mogli dirati svoje kolekcije, model je preveden u digitalno područje i postao uspješan žanr. Milijuni igrača u naslovima kao što su Magic: The Gathering Online i HearthStone svakodnevno trguju kartama. 

Osnovni uvjeti eSporta u igri

Sljedeći odjeljak ovog popisa pojmova za eSport govori o najosnovnijim pojmovima za eSport koji se koriste u igri. Ovi će vam uvjeti dobro doći kada se kladite na rekvizite ili futurese, posebno kada se kladite uživo na eSports. Podijelit ćemo ih prema najpopularnijem žanru eSporta s kojim ćete se susresti.

MOBA eSports

FPS eSports

Ostali osnovni eSportovi uvjeti

Završne riječi

Naš popis uvjeta za eSport završava s ovih nekoliko posljednjih jezičnih pojmova za esport. Ipak, ovo je djelomični rječnik eSportovih riječi. Mnogi specijalizirani pojmovi za eSport još uvijek postoje, a ovaj žargon za eSports neprestano se razvija tijekom vremena.

Da rezimiramo, razumijevanje svakog pojedinog gore opisanog uobičajenog eSport izraza može odlučiti o ishodu vaših esport oklada. Možete bolje shvatiti materijal koji istražujete prije nego što se kladite ako ga dublje razumijete.

To vrijedi za sve u natjecateljskom igranju videoigara, ali je posebno relevantno za igre online battle arena (MOBA) za više igrača, koje mogu biti prilično izazovne za novopridošlice. Ne samo za igranje, već i za praćenje i klađenje. Ako još uvijek imate problema, a želite povećajte izglede za dobitke oklada, vratite se na popis uvjeta eSporta i počnite se upoznavati s njima.

Na kraju, cijenimo što ste odvojili vrijeme da ovo pročitate i želimo vam puno uspjeha u vašim nastojanjima da se kladite na eSport.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak

Najnovije vijesti

Raging Bolt: The New King of Pokémon VGC metagame
2024-04-10

Raging Bolt: The New King of Pokémon VGC metagame

Vijesti