Bosna i Hercegovina

Unatoč jednom od najnižih životnih standarda u Europi, Bosna i Hercegovina ima uspješnu industriju igara na sreću. Najčešća vrsta klađenja u Bosni i Hercegovini je sportsko klađenje, što uključuje i eSport klađenje. I fizičko i online klađenje u potpunosti je regulirano u Bosni i Hercegovini od uvođenja propisa o igrama na sreću 2015. godine.

Operatori online esport klađenja širom svijeta spremno prihvaćaju bosanskohercegovačke igrače. Također, lokalni operateri mogu raditi nakon dobivanja potrebnih dozvola od regionalnih vlada.

Bosna i Hercegovina
Stranice za klađenje na esport u Bosni i Hercegovini

Stranice za klađenje na esport u Bosni i Hercegovini

Svijet klađenja na video igre neprestano se razvija. Posljednjih nekoliko godina bilo je zanimljivo za bh. igrače. Kao što je uobičajeno s većina zemalja, zakoni i propisi često mijenjaju što je, a što nije dopušteno na sceni klađenja. Nova pravila u Bosni su promijenila način na koji se općenito gleda na klađenje. Ovo nije kao u prošlosti kada je online klađenje na e-sport bilo potpuno neregulirano.

Bosanskohercegovački igrači danas mogu igrati gdje god žele, iako se to strogo ne preporučuje. Lokalni kladioničari se potiču u ovoj europskoj zemlji. Međutim, te tvrtke nude samo mali izbor igara i naplaćuju 10% poreza na dobitke veće od 50 eura.

Stoga mnogi igrači i dalje favoriziraju igranje na stranim web stranicama. Najveći izazov na tim međunarodnim stranicama je kako igrač prevladati početni izazov uplate i podizanja novca na svoj račun. Nakon toga, možete igrati bez prekida i uživati u istoj vrsti uzbuđenja kao igrači diljem svijeta.

Stranice za klađenje na esport u Bosni i Hercegovini
Povijest esport klađenja u Bosni i Hercegovini

Povijest esport klađenja u Bosni i Hercegovini

Od 1992. godine kockanje je dozvoljeno i iznenađujuće dobro kontrolirano u Bosni i Hercegovini. Zemlja je prije 1992. bila dio Jugoslavije; stoga su na snazi bili jugoslavenski propisi o igrama na sreću. Nakon osamostaljenja u zemlji su nastale dvije autonomne regije.

Razumijevanje ove razlike ključno je jer ne postoji nacionalni politički okvir ili zakon o kockanju na državnoj razini. Iako je zakonodavstvo o igrama na sreću isto za obje regije, lokalni zakoni, provedba i stavovi značajno se razlikuju u dvije regije.

Zakon o igrama na sreću, ratificiran 2015., poslužio je kao prvi moderni nacionalni propis o kockanju. Kasnije je promijenjen 2019. kako bi uključio stroža pravila i povećao poreze na kockarnice. Amandman iz 2019. također je uključivao uvođenje poreza na online igre.

Razne sportsko klađenje trgovine su ostale u zemlji zbog prisilnog zatvaranja brojnih zemaljskih kockarnica do kojih je dovelo ovo povećanje poreza. Prihvatljivo je kockati online u obje države. Federacija Bosne i Hercegovine zabranila je strane platforme za online igranje 2013. godine. Zbog negodovanja igrača i poteškoća da se igračima stvarno onemogući jednostavan pristup stranim stranicama, kasnije je ukinuta.

Povijest esport klađenja u Bosni i Hercegovini
Esportovi danas u Bosni

Esportovi danas u Bosni

Lokalne vlasti i banke obavile su izvrstan posao zaustavljanja lokalnih igrača da polažu depozite kod stranih mrežnih operatera kada su 2015. uvedena izvorna pravila igre na sreću u zemlji. Međutim, ovaj je potez potaknuo više ljudi da posjećuju obližnja web-mjesta i kladionice.

Mogu sudjelovati lokalni sportaši međunarodno klađenje na e-sport bez ograničenja zakonom. Igrači se mogu kladiti na e-sport u Bosni i Hercegovini u bilo kojoj kladionici koju odaberu. Nažalost, mnoga međunarodna kockarnica odlučila su napustiti Bosnu upravo u tom trenutku. Međutim, još uvijek postoje mnoge web stranice koje pozdravljaju igrače iz Bosne.

Jedini problem s ovim stranicama je kako napraviti depozit. Ako netko uspije prijeći ovu prepreku, moći će igrati u okruženju koje pokreću vrhunske svjetske tvrtke za igre na sreću te je međunarodno licencirano i 100% sigurno. Igrači mogu pristupiti razne esport igre na ovim web stranicama, uključujući one poznate u Bosni.

Za dobrobit svojih građana, obje države Bosne i Hercegovine rade na legalizaciji svih vrsta igara na sreću. Vlada usvaja fleksibilniji stav o zaštiti igrača i odgovornosti prema igrama. Povećanje napora za zabranu nedopuštenih aktivnosti i sprječavanje djece od kockanja jedna je od najvažnijih stvari koje treba učiniti.

Esportovi danas u Bosni
Budućnost e-gaming klađenja u Bosni i Hercegovini

Budućnost e-gaming klađenja u Bosni i Hercegovini

Složeni sustav državne uprave povezan s odvajanjem zemlje na dva autonomna dijela, Republiku Srpsku (Republiku Bosanskih Srba) i Federaciju Bosne i Hercegovine, jedini je problem s poslovanjem igara na sreću u Bosni i Hercegovini. Pogledi na online kockanje su malo drugačiji u ove dvije državne organizacije.

Postoje dvije legalne web stranice za igre na sreću u Republici Srpskoj (Republika bosanskih Srba). U Federaciji Bosne i Hercegovine, međutim, vlasti su pokušale izravno zabraniti online igre na sreću.

Bosanskohercegovački igrači stoga moraju posjećivati stranice stranih operatera. Vlada također treba provesti odgovarajuće reforme u sektoru igara na sreću. Daljnja reorganizacija nacionalne upravljačke strukture za tržište igara na sreću će procvjetati i generirati još značajnije prihode.

Što se promijenilo u povijesti do danas?

Dostupna su brojna kasina, sportske kladionice i platforme za internetsko klađenje. Bosna i Hercegovina također dopušta legalno klađenje na razne eSport igre i događaje uživo. Internetsko sportsko klađenje puno obećava s obzirom na brzi razvoj tehnologije i popularnost kockanja u današnje vrijeme.

Stoga će u budućnosti bh. igrači nedvojbeno imati lakši pristup većem broju kladionica i sveobuhvatnijem rasponu tipova oklada. Također, u budućnosti će postojati sigurniji sustavi i neograničene mogućnosti za klađenje gdje god se igrači nalaze.

Budućnost e-gaming klađenja u Bosni i Hercegovini
Jesu li Esports kladionice legalne u Bosni i Hercegovini?

Jesu li Esports kladionice legalne u Bosni i Hercegovini?

Sektor igara na sreću je legalan i reguliran zakonom u Bosni i Hercegovini. Republika Srpska (Republika bosanskih Srba) i Federacija Bosne i Hercegovine dvije su neovisne nacije koje čine Bosnu. Pogledi na online kockanje se malo razlikuju između ove dvije državne organizacije.

Republička uprava za igre na sreću i Zakon o igrama na sreću dvije su organizacije koje reguliraju igre na sreću u zemlji. S druge strane, William Gambling Commission nadzire online kockanje. Minimalna dob za kockanje u fizičkim i online kasinima je 18 godina.

Zakonodavstvo o e-sportovima u Bosni

Tijekom godina mnogo se raspravljalo o zakonskom okviru Bosne i Hercegovine za internet kockanje. Prema internetskim stranicama s vijestima, FBiH je 2013. pokušala opstruirati svaki pristup međunarodnim platformama.

Ipak, ovaj potez naišao je na žestoke kritike javnosti, optuživši Regulatornu agenciju za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) za cenzuru interneta. Slijedom toga, zabrana je ukinuta, a Zakon o igrama na sreću stupio je na snagu 2015. godine. Ipak, samo su igre bingo i loto, koje su pod monopolom nacionalne lutrije, legalne vrste internetskog kockanja.

Jesu li Esports kladionice legalne u Bosni i Hercegovini?
Zakoni o kladionicama u Bosni

Zakoni o kladionicama u Bosni

Online kockanje dozvoljeno je 2011. godine u Republici Srpskoj, koja je također izdavala licence za igre na sreću. Međutim, Zakon o igrama na sreću izmijenjen je u ožujku 2019. Za priređivače ti zakoni nameću značajnija ograničenja, uključujući veće poreze.

Zakoni također uređuju uvjete za izdavanje dozvole za priređivanje igara na sreću, postupak inspekcijskog nadzora za provjeru plaćanja poreza i naknada, tehnološke zahtjeve za korištenje elektroničkih igara i sl. Važeći propisi definiraju kockanje kao igru kod koje se ishod u cijelosti ili primarno određuje slučajno ili nepredviđenom okolnošću.

Klasična natjecanja i klađenje organizirano putem telekomunikacijskih tehnologija dvije su podkategorije natjecanja. Bilo koji oblik kockarske zabave otvoren je samo osobama s najmanje 18 godina. Protuzakonito je reklamirati tvrtke za igre na sreću i njihove radijske ili televizijske usluge.
Međutim, bosanskohercegovački kockari će nastaviti pristupati stranim internetskim stranicama za klađenje na esport.

Zakoni o kladionicama u Bosni
Omiljene e-sportske igre bosanskih igrača

Omiljene e-sportske igre bosanskih igrača

Bettorova opsjednutost klađenjem na esport porasla je u posljednjih nekoliko godina. Najbolje kladionice za e-sportove pružaju ovu funkciju jer su stranice za klađenje na e-sportove toliko popularne. Dva najigranija esport naslova među bosanskim kladioničarima su CS:GO i League of Legends.

Counter Strike (CS:GO)

U Bosni, Counter-Strike: Globalna ofanziva je najviše igrano i kockano na najboljim e-sport kladionicama u ponudi Bosne i Hercegovine. CS: GO je relativno novo tržište u Bosni gdje igrači mogu dobiti visok povrat od svojih oklada kada istražuju. Klađenje na igru postalo je sve popularnije otkad se posao eSporta brzo širi.

Kvote za utakmicu i koeficijenti za izravnog pobjednika su najčešće korištena tržišta klađenja na CS:GO u Bosni. U klađenju na izravnog pobjednika, pojedinci se klade na momčad za koju vjeruju da će pobijediti u natjecanju. To je jednostavan način za klađenje na CS: GO i praćenje sastava tijekom utakmice. To je osobito često tijekom važnih natjecanja.

League of Legends (LoL)

liga legendi je neupitno prava snaga na pozornici esporta. Igra se može pohvaliti jednom od najvećih i najživljih zajednica u cijelom svijetu. Bosanskohercegovački igrači na esport kladionicama također vole ovu igru.

Entuzijaste klađenja na e-sportove privlači dobro organizirani natjecateljski ekosustav i franšizni sustavi s dugoročnom stabilnošću. Međutim, uživanje kladioničara u igri LoL proteže se izvan robusnog ekosustava. Na najvišim razinama natjecateljske igre ima iznimno visoku gornju granicu vještina, brz je i prijateljski raspoložen za uzrujavanje. Bez obzira na to koliko je igrač vješt, ovu igru je zabavno gledati.

Dota 2

Ova igra je također vrijedna pažnje na bosanskohercegovačkom tržištu esport klađenja. Dota 2 omiljena je igra među ljubiteljima esporta u zemlji. Tijekom proteklih nekoliko godina igra je stekla veliku popularnost među kladioničarima na esport.

Danas se na Dota 2 mogu staviti mnoge različite vrste klađenja. Brojne kladionice korisnicima daju mogućnost klađenja na Dota 2. Tržišta Dota 2 široko su dostupna u poznatim međunarodnim kladionicama poput Bet365 i Betway.

Dota 2 klađenje je relativno jednostavno za razumjeti. Međutim, igrači moraju biti sigurni da su što je moguće više upoznati s igrom prije nego što se upuste u klađenje na Dota 2. Igranje igrice je korisno, ali također treba imati na umu da budete u toku sa svim najnovijim informacijama iz Dota 2 zajednice. Strategija klađenja imat će jaku osnovu za uspjeh.

Omiljene e-sportske igre bosanskih igrača
Načini plaćanja klađenja na esport u Bosni i Hercegovini

Načini plaćanja klađenja na esport u Bosni i Hercegovini

Najbolje esport kladionice u Bosni i Hercegovini prihvaćaju a širok raspon mogućnosti plaćanja. E-novčanici, PayPal kladionice, VISA i debitne kartice te bankovni transferi su među popularnim. Većina renomiranih online sportskih kladionica obično prihvaća svaku od ovih opcija plaćanja.

Igrači trebaju zapamtiti da neće sve kladionice prihvatiti nijednu opciju plaćanja. Kladioničar također može naplatiti dodatne transakcijske naknade. Međutim, ti su porezi obično relativno mali.

Brojne sportske kladionice u Bosni i Hercegovini koriste PayPal kao način depozita. PayPal je jedna od najčešće korištenih opcija plaćanja u cijelom svijetu. Klađenje putem PayPala je sigurno i omogućuje brze uplate i isplate. To je glavni razlog zašto ga mnogi igrači biraju.

Drugi poznati e-novčanici, kao što su Skrill i Neteller, također se često koriste kao procesori plaćanja. Jamče anonimnost uz brze transakcije uz niske naknade.

Mještani često koriste unaprijed plaćene kupone za korištenje interneta pod nazivom X-voucher i X-Bon kada se klade u obližnjim kladionicama. Osim toga, vrhunska mjesta kao što je 1xBet dopuštaju korisnicima da se klade koristeći svoju domaću valutu, eliminirajući potrebu za bilo kakvim potencijalnim troškovima konverzije valute.

Načini plaćanja klađenja na esport u Bosni i Hercegovini
FAQ

FAQ

Da li je u Bosni i Hercegovini dozvoljeno kockanje?

U Bosni i Hercegovini dopuštene su praktično sve vrste igara na sreću, pa tako i online kockanje. Igrači se smatraju punoljetnima za kockanje ako imaju najmanje 18 godina. Zakoni o online sportskom klađenju u Bosni i Hercegovini uvedeni su 2011. godine.

Postoje li pogodnosti na stranicama za esport klađenje u Bosni i Hercegovini?

Većina kladionica dopušta igračima traženje bonusa. Ti su poticaji dostupni za klađenje na esport. Neke kladionice, međutim, ograničavaju sudionike na određena tržišta. Stoga, kada se igrač želi kladiti na igre, mora se upoznati s uvjetima bonusa prije korištenja nagrade.

Koje promocije klađenja igrači mogu pronaći na sportskim kladionicama u Bosni?

Brojne promocije nudi igračima većina esport kladionica na mreži.

Koje kladionice dopuštaju bh. igrače?

Brojne kladionice primaju oklade bh. igrača. Neke od njih su regionalne web stranice, ali većina ih je globalna. Najčešća nagrada je bonus dobrodošlice za međunarodne kladionice novih igrača. Igrači bi trebali uzeti u obzir sigurnost stranice dok je odabiru kako bi bili sigurni da koriste legitimnu i renomiranu kladionicu.

Plaćaju li sudionici esporta u Bosni porez na svoje dobitke?

Zarada igrača od klađenja na sportskim kladionicama za esport klađenje u Bosni i Hercegovini podliježe oporezivanju. Ovisno o tome koliko netko dobije, bit će porez u rasponu od 10% do 30%.

FAQ