Što su eSport treneri i što rade?

Vijesti

2022-12-22

Eddy Cheung

Ako ste zainteresirani za esport, možda ste primijetili oglas za trenera na sveučilištu ili manjoj lokalnoj organizaciji. Možda se pitate: "Što su esports treneri ili esports coaching i zašto su toliko važni za industriju igara?"

Što su eSport treneri i što rade?

Uspješan esport tim ima posvećenog trenera koji im pomaže u izradi strategije, procjeni protivnika, izgradnji timskog jedinstva, jačanju morala, usmjeravanju pojedinačnih igrača i osvajanju turnira. Za maksimalne rezultate, esport treneri surađuju s esport menadžerima i esport analitičarima.

Što je eSports Coaching?

Treniranje u esportu uključuje pružanje stručnosti, osmišljavanje strategija i poticanje kohezije među igračima. Kao tim, trebaju raditi na svojoj komunikaciji, vještinama igranja i sposobnosti da se oslobode osobnih problema i usredotoče na tim. Moraju redovito činiti stvari kako bi ojačali svoje međusobne veze.

Ovdje ćemo razgovarati o tome jesu li poslovi trenera esporta ispravan put za vas ili nisu, kao io preciznim dužnostima trenera esporta, kako se te dužnosti mogu mijenjati ovisno o veličini tima, vrsti igre koja se trenira, i drugi faktori.

Odgovornosti eSports trenera

U eSportu, trenerov primarni fokus je na timu, a ne na pojedinačnim igračima, kao što bi to bilo za konvencionalnog menadžera. Uspjeh će biti rezultat poboljšane sposobnosti sportaša na terenu i eliminacije nesportskih stresova, kao što su fizički problemi i emocionalna opterećenja.

Trener esporta odgovoran je za sljedeće dužnosti:

  • Odredite stanje meta i upotrijebite te informacije za razvoj pobjedničkih planova koji koriste sposobnosti vašeg tima.
  • Povećajte komunikaciju između igrača. Moguće je postići ovaj cilj kroz vježbe izgradnje tima i analizu snimke utakmice kako bi se uočili ključni slučajevi pogrešne komunikacije.
  • Upotrijebite razne tehnike kako biste održali raspoloženje svog tima i dali im pobjednički način razmišljanja na terenu.
  • Dođite do dna problema igrača i ponudite savjetovanje o tim brigama kako bi se mogli usredotočiti na svoju igru bez ometanja.
  • Provjerite ima li tim sve što je potrebno prije polaska na put. Odnosi se na dresove igrača, sponzorsku opremu i druge predmete s logotipom tima.
  • Postavite prijateljska natjecanja između timova kako biste im dali dodatne prilike da usavrše svoje vještine.
  • Surađujte s menadžerima kluba kako biste dogovorili turnire za sudjelovanje. Ako je trener zaposlenik, osigurajte da su igrači čije se ostavke traže dobile dostatnu uslugu od momčadi koja opravdava njihov odlazak.
  • Ako ih ima, surađujte s timskim analitičarima kako biste ispitali detaljnu statistiku igre i račune igra-za-igranjem kako biste otkrili najočiglednije slabosti tima. Momčadski analitičar(ci) bi također surađivali s timskom upravom kako bi proučili natjecanje i odredili kako se najbolje pripremiti za nadolazeće mečeve.

To je prilično detaljan pregled dužnosti eSports trenera, ali važno je zapamtiti da se opterećenje trenera može proširiti ili smanjiti ovisno o opsegu posla koji postavlja klub.

Ovdje ćemo razraditi što eSports treneri rade da ih razjasnimo.

Razvoj i analiza timske strategije

Kao trener trebate težiti maksimalnom postotku pobjede. Na taj način svi dobivaju - klubovi i igrači. Stoga je jedan od najboljih pristupa postizanju ovog cilja uključiti vrhunsku ekipu s vrhunskim strategijama.

Uzmimo za primjer popularni MMORPG League of Legends. Postoji više od 150 likova koji se mogu igrati, 180 komada opreme, pet uloga igrača, pet ruta runa, 55 000+ permutacija runa i ažuriranja igre svaka dva tjedna, zajedno s novim ili ažuriranim prvakom svakih mjesec dana. Ima puno toga o čemu treba razmišljati u smislu strategije, s tim da morate odlučiti o likovima, runama i izgradnji.

Osim toga, postoji i siva zona. Svaki aspekt igre, od izabranih prvaka do izrađenih predmeta do bacanja runa, mora biti dovoljno fleksibilan da se prilagodi sposobnostima druge strane, vještinama igrača i okolnostima u igri. Ako drugom timu nedostaje temeljni prvak koji je sposoban nanijeti magičnu štetu, na primjer, naš tim može odlučiti pokrenuti tri tenkovska šampiona i promijeniti svoju građu kako bismo poboljšali zanemarivanje fizičke štete (poznato kao oklop).

Ovo je vrlo osnovna ilustracija kako igrači mogu prilagoditi mehaniku igre. Potencijalne radnje svakog igrača unutar konteksta veće strategije su još jedna komponenta. Glavni fokus igara poput Counter-Strike: Global Offensive i Valorant je na ovoj mehanici.

Koristite kartu Valorant Haven kao primjer i koncentrirajte se na napadačku stranu. Glavni čimbenici razlikovanja između timova, osim sposobnosti njihovih igrača, jesu likovi koje odaberu igrati, oružje koje kupuju i uloga koju ti čimbenici imaju u sveukupnoj strategiji tima.

U igri kao što je Valorant, osuđeni su na neuspjeh ako momčad ne primijeni pametnu strategiju. Provođenje ovog plana pada na ruke trenera, budući da su oni manje emocionalno uloženi u igru od igrača i mogu vidjeti širu sliku.

Razvijanje snaga trenutnog tima

Jednostavno rečeno, uspjeh igrača u ovom je izravno proporcionalan tome koliko dobro igra. To je situacija u kojoj svi dobivaju: što više postižu, to se više ljudi uključuje i svi zarađuju više novca.

Trener će često organizirati nadmetanje ili nadmetanje kako bi pomogao igračima da postanu bolji. Za isprobavanje novih taktika i planova u okruženju sličnom igri bez pritiska pravog natjecanja, nekoliko sportova nudi egzibicijske igre protiv timova slične kvalitete. Često nema uloga ni u jednom ni u drugom ishodu ovih natjecanja.

Jedno upozorenje kod scrima je da druga strana može predvidjeti i pripremiti se za vaš plan ako ga koristite.

Odgovornost trenera je omogućiti učinkovitu komunikaciju među članovima tima. Vježbe izgradnje tima, obraćanje pozornosti na to kada igrač koji inače šuti mora progovoriti, te prepoznavanje pojave napetosti među igračima i njihovo rješavanje prije nego što eskaliraju, učinkoviti su načini za postizanje ovog cilja.

Timski stav i koncentracija

Ovo je presudno za natjecateljske timove i prijave na turnire. Za razliku od okršaja, ulozi su mnogo veći u stvarnim utakmicama, a rezultati često izravno utječu na ROI za tvrtke koje plaćaju račune i za igrače i za trenera.

Ako momčad ne može adekvatno nastupiti u tim utakmicama, trener može biti otpušten, igrači mogu izgubiti početne pozicije, a organizacije im mogu smanjiti plaće. Obveza trenera je spriječiti da igrači zbog tih poskliznuća odbace trud.

Najbolje služeći interesima tvrtke

Kao i u svakom drugom poslu, profesionalne esport organizacije moraju osigurati da će zaraditi profit od svojih ulaganja. To bi bila ulaganja s dužim rokom dospijeća i očekivanom financijskom dobiti za poslovanje.

Naravno, kao trener esporta, željeli biste da vaši igrači pruže najbolju izvedbu na natjecanjima kako bi mogli dobiti najveću moguću vidljivost. Međutim, trener povremeno nudi savjete tijekom nekoliko natjecanja u kojima će sudjelovati esport ekipa. Momčad na najvišoj razini ne bi trebala gubiti vrijeme i novac natječući se u natjecanju niže razine kada umjesto toga možda vježbaju za natjecanje više razine.

Ili će tim zauzvrat dobiti pozitivan publicitet, što će dovesti do tihe, ali dugoročno značajne prednosti u tom području. To bi mogao biti dobrotvorni događaj na kojem igrači mogu donositi donacije za svrhu po vlastitom izboru, a tim dobiva pozitivne medije. Iako su glavni menadžer i uprava tima obično odgovorni za te odluke, trener može biti uključen u takve razgovore.

Na kraju, plaća eSports trenera mora biti opravdana koristima koje on pruža tvrtki. Ako to ne učinimo, morat ćemo napraviti prilagodbe u našem dijelu tima.

Trebate li početi tražiti posao trenera eSporta?

Trebali biste razmotriti nekoliko stvari prije nego što odlučite hoćete li ili ne nastaviti s treniranjem esporta. U ovom ćemo dijelu brzo proći kroz ta razmatranja kako biste mogli odlučiti je li biti trener pravi izbor za vas.

Zaslužuje poštovanje

Presudno je u kojoj mjeri izazivate poštovanje drugih igrača. Ako ste igrač i znate cijeniti sav trud koji igrači ulažu, dobit ćete ovo. Ovo će vam možda biti lakše ako imate prethodnog iskustva kao natjecateljski igrač, posebno na visokoj razini.

Međutim, postoje mnoge dodatne komponente za cijenjenu osobu. Razmislite odnosite li se prema svojim sportašima s poštovanjem dok zadržavate svoju poziciju kontrole. Morate stajati na mjestu i braniti svoj položaj bez gubljenja hladnokrvnosti ili učestalih svađa.

Jeste li spremni zaštititi svoju momčad od vanjskog svijeta i dati prednost svojim igračima iznad svega ostalog? Koliko dobro shvaćate krajnji cilj tima i izazove s kojima se suočavaju kako bi ga postigli?

Svi voditelji, a posebno svi treneri, trebaju imati te kvalitete. Treneri u tradicionalnim sportovima i esportovima moraju pronaći ravnotežu između pristupačnosti i izazivanja poštovanja svoje momčadi.

Solidno poznavanje igara i natjecateljske igre

Poput tradicionalnog sportskog trenera, eSport trener mora biti dobro upućen u igru i natjecateljski krajolik. Teško je zamisliti košarkaškog trenera koji nije strastven prema igri. Isto vrijedi i za trenere u esportu (iako, kao u tradicionalnim sportovima, to je samo ponekad slučaj za menadžment).

Još jedna stvar koju trebate je poznavanje lokalne konkurencije. Mogli ste igrati na nižoj razini da imate koristi od toga, ali pomaže. Umjesto toga, trebali biste naučiti sve što je potrebno znati o natjecateljskoj sceni, uključujući teren igre, meta koja se stalno mijenja, izazove s kojima se igrači suočavaju i korake koje je potrebno poduzeti da bi tim uspio.

Vaša učinkovitost treniranja i sposobnost da pomognete svom timu poboljšat će se ako slijedite savjete u drugom do posljednjem odlomku. Da biste pronašli rješenje za ovaj problem, morat ćete potrošiti puno vremena na učenje o okolišu. No, uz naporan rad i samodisciplinu svatko može od potpunog početnika postati kandidat za mjesto trenera.

Završne misli

Mogli biste tvrditi da su poslovi trenera eSporta nova "it" karijera za igrače koji žele zarađivati za život radeći ono što vole. Upamtite, međutim, da ćete morati uložiti malo vremena i truda prije nego što se možete nazvati trenerom eSporta i preuzeti dužnosti trenera eSporta. To je dugotrajno i radno intenzivno. Ključ da budete izvrstan igrač je specijalizirati se za jednu aktivnost. Gledanje profesionalnih igrača i esport natjecanja, možete naučiti puno o metama igre i drugim detaljima.

Trener esporta može zarađivati od 20.000 do 152.000 dolara godišnje, pa je jasno da je to održiva profesionalna opcija. Ako imate ono što je potrebno za ono što rade treneri eSporta, možda je sjajan trenutak da započnete karijeru trenera eSporta ako je to nešto o čemu ste razmišljali.

Najnovije vijesti

Osnove Fortnite klađenja
2023-03-30

Osnove Fortnite klađenja

Vijesti