Turniri

December 29, 2022

LAN ili online: Uspjeh ili prijelom za kladioničare na eSport

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Globalna pandemija donijela je procvat klađenja na eSport. Također je zaustavio LAN turnire, ali je donio porast online turnira. Međutim, LAN turniri uživo vraćaju se s ublažavanjem blokada i programima imunizacije koji su se pokazali učinkovitima. 

LAN ili online: Uspjeh ili prijelom za kladioničare na eSport

Prilikom klađenja na eSports bitno je uzeti u obzir igra li se dotični događaj online ili na lokalnoj mreži (LAN). Kladitelji koji odvoje vrijeme da istraže uzroke igračevih uspona i padova u određenoj utakmici imaju veće izglede za dobitak svojih uloga u budućnosti.

Ako želite saznati više o učincima LAN-a u odnosu na online turniri za klađenje na eSport, nastavi čitati.

LAN naspram online turnira: Koja je razlika?

Prvo, moramo definirati što mislimo kada govorimo o LAN ili online turnirima. Igre lokalne mreže (LAN) događaju se među ljudima koji su fizički prisutni na istoj lokaciji umjesto na daljinu preko interneta.

Većina LAN-ova održava se na stadionima i emitiraju se uživo na web stranicama kao što su Twitch i YouTube. Ne samo da je atmosfera drugačija, već i sjedala, stol, prostor i mjesto.

Tijekom online natjecanja sudionici koriste internet za povezivanje s poslužiteljem na drugom mjestu. Igrači su raštrkani fizički i zemljopisno, što znači da moraju koristiti vlastita računala i internetske veze kod kuće.

Tijekom ovih turnira kladioničari mogu biti sigurni da sudionici koriste postavku s kojom su upoznati i koja će maksimizirati izvedbu. Nasuprot tome, igrači neće imati pravo glasa u svojim postavama tijekom LAN događaja i umjesto toga će morati raditi s bilo kojom opremom koja im je dostupna.

Klađenje na LAN eSports turnir zahtijeva razmatranje razine vještina igrača i razmjera događaja, logistike putovanja, pritiska, sposobnosti igrača da međusobno komuniciraju tijekom igre i mogućnosti prednosti domaćeg terena.

Iako je istina da se igrači mogu natjecati u online e-Sport turnirima iz udobnosti svojih domova, još uvijek se moraju nositi s problemima kašnjenja poslužitelja ili "pinga" (trajanje koje je potrebno da se podaci prenesu na poslužitelj i natrag). , što može biti posebno problematično ovisno o relativnim lokacijama članova tima i poslužitelja.

Ping: glavni čimbenik koji razlikuje LAN od online turnira

"Ping" je izraz koji se koristi u online igrama za označavanje vremena koje je potrebno da se radnje igrača odraze u odgovoru poslužitelja. Pojam "zaostajanje" odnosi se na skok ili iznenadni skok u vremenu koje je potrebno da poslužitelj igre primi i obradi naredbu koju je izdala vaša oprema ili da vaš uređaj potvrdi naredbu koju je izdao poslužitelj. Zove se "ping", a nizak ping podrazumijeva manje kašnjenja i fluidnije iskustvo igranja.

Jedinica vremena koja se koristi za mjerenje pinga je milisekunda (skraćeno "ms"). Općenito govoreći, ping od 15 milisekundi ili manje je izvanredan, 15 do 45 milisekundi je divno, a 45 do 100 milisekundi je podnošljivo. Pingovi preko 100 ms mogu biti teški za igru, dok se pingovi preko 250 ms obično ne mogu igrati.

Ovisno o igračevoj razini vještine i igri koja se igra, ovi se pingovi mogu, ali i ne moraju igrati. Igre kao što su Massive Online Battle Arenas (MOBA) i pucačine iz prvog lica (FPS) notorno su osjetljive na ping, a većina igrača prijavljuje problem između 50 i 90 milisekundi. Online role-playing igre (MMO) i strateške igre u stvarnom vremenu (RTS) više opraštaju veće pingove, dok ih igre na poteze jedva primjećuju.

Koliko je ping ključan u natjecateljskoj igri?

U natjecateljskom igranju ping često igra veću ulogu nego za obične igrače. Većina velikih profesionalnih esport turnira održava se u LAN centrima kako bi se smanjio učinak latencije. To je dobar način da se osigura da napori igrača, a ne brzina mreže, određuju ishod igre.

Stvaranje strategije klađenja na eSport na temelju LAN-a u odnosu na online turnire

Evo nekih čimbenika koje treba uzeti u obzir kada gradite svoju strategiju klađenja na esport na temelju toga hoće li vaša omiljena eSport igra održava LAN ili online turnire.

Poznavanje preferencija igrača

Igračeve preferencije za razne događaje mogu varirati ovisno o pojedincu. Online eSports turniri omogućuju igračima da se natječu iz udobnosti vlastitog doma ili u poznatom timskom okruženju.

Nasuprot tome, igrač se mora naviknuti na okruženje i opremu na LAN događaju. Problemi s vozačem zbog prebacivanja hardvera na razne uređaje redovita su briga kada upravljate drugim sustavom, posebno u igrama kao što je CS: GO, gdje savršeno ciljanje može značiti razliku između pobjede i poraza.

Iako igranje u udobnosti vlastitog doma ima mnoge prednosti, također postoji rizik da igrač izgubi koncentraciju i igra ispod svog potencijala. Kao sportaš, možda ćeš otkriti da igranje pred glasnom, entuzijastičnom publikom jača tvoju želju i odlučnost.

Ocijenite prethodne izvedbe

Sposobnost tima da komunicira na LAN turniru može biti ometena velikom veličinom publike i naknadnim razinama buke. Dok igrači mogu vidjeti zaslone jedni drugih, učinkovit timski rad uvelike se oslanja na verbalnu komunikaciju. Stoga će ozbiljni kladioničari često istražiti nacionalnost momčadi prije LAN događaja.

Budući da većina igrača na mješoviti nacionalni e-sport tim neće moći međusobno komunicirati na svom materinjem jeziku, mogli bi biti u nepovoljnijem položaju. Iako su takvi timovi dobro poznati u Doti 2, kabine su dostupne na velikim natjecanjima kao što je The International kako bi se ublažio učinak buke gledatelja.

Shvatite pritisak publike

Broj ljudi varira ovisno o događaju. U League of Legends, na primjer, regularna sezona svake lige igra se preko LAN-a, iako pred relativno ograničenom publikom u studiju. Veće arene mogu primiti publiku za koju se očekuje da će prisustvovati Svjetskom finalu.

Povremeno, manje talentirani tim može osvojiti LAN događaj jednostavno igrajući svoju uobičajenu igru i ne dopuštajući pritisku da dođe do njih. Ne može svatko dati sve od sebe pod intenzivnim nadzorom publike uživo, ali neki sportaši napreduju pod teretom takvog okruženja.

Pogreške i mentalna snaga

Svaki igrač osjeća pritisak kada sudjeluje u natjecateljskom esportu, ali svi na njega različito reagiraju. Neki igrači mogu otkriti da je postavka igre velika smetnja, produžujući učinke pogrešaka koje bi inače bile zaboravljene nakon nekoliko minuta.

Možete saznati više o vjerojatnom odgovoru igrača na izazovnu situaciju analizirajući podatke o njegovoj izvedbi nakon što je napravio kritičnu pogrešku. Imajte na umu ovo dok se kladite na LAN eSports turnirima, gdje su ulozi veći, a mentalna snaga igrača može biti testirana promašenim udarcem ili neuspjelim gankom.

S obzirom na lokaciju i putovanje

Ozbiljni igrači u esportu već će uzeti u obzir utjecaj putovanja na izvedbu tima na događaju. Budući da jet lag može značajno utjecati na izvedbu igrača i, šire, šanse momčadi za uspjeh u natjecanju, mnogi timovi sada poduzimaju mjere kako bi osigurali da njihovi članovi imaju dovoljno vremena za oporavak od učinaka putovanja na velike udaljenosti.

Provođenje kratkog istraživanja o lokaciji LAN događaja i usporedba s matičnom regijom sudionika ili prošlim mjestima natjecanja mogla bi dati korisne informacije. 

Prije nego što se oklade, kladitelji bi trebali uzeti u obzir faktore kao što su igračevo poznavanje lokalne kulture, jezika i kuhinje.

Iako je to možda manje vidljivo u esportu, statistički dokazi upućuju na to da timovi koji imaju bolju razinu kada se natječu u svojoj zemlji imaju manju prednost. Domaći imaju prednost domaćeg terena jer ne moraju putovati tako daleko, a publika ih bodri. Njihovi se protivnici moraju boriti s neprijateljstvom gomile, vjerojatno apatijom, što može demoralizirati i iscrpiti moral.

Završne misli

Ovaj članak objašnjava zašto je korisno znati koji će igrači vjerojatnije pobijediti u kojim događajima i kako to znanje može voditi vašu strategiju klađenja. Mnogi esport kladionici griješe pretpostavljajući da su izvedbe timova na LAN ili online turnirima identične. Imajući na umu prethodne informacije i provodeći neko preliminarno istraživanje, možete izbjeći ovu zamku i dati si bolje šanse da nadmašite izglede.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak
ThunderPick
Bonus 2000 dolara

Najnovije vijesti

EliGE: Sjevernoamerički veteran koji blista u Counter-Strike 2 sezoni 2024.
2024-05-16

EliGE: Sjevernoamerički veteran koji blista u Counter-Strike 2 sezoni 2024.

Vijesti