Vijesti

February 12, 2024

Otkrijte očaravajući svijet Nightingale: Proceduralno generirana fantastična avantura

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Uvod

Dok jurim kroz zrak, brzo se približavajući rubu litice, počinjem žaliti zbog svoje odluke da koristim karticu Trickster. Karta Minor Realm, jedna od mnogih u Nightingaleu, djelovala je sumnjivo, nudila mi je dopustiti da "skočim u velike visine", ali bila je predobra da bi bila istinita. Taktičko izbjegavanje od neprijateljskog vezanog vila sada me vidi kako se katapultiram prema moru.

Otkrijte očaravajući svijet Nightingale: Proceduralno generirana fantastična avantura

Miješanje povijesti i fantazije

Kad je objavljena, Nightingaleova estetika privukla je pozornost mnogih. Njegovi fantastični svjetovi plinske svjetiljke, neobična stvorenja i uglati, viktorijanski likovi sa širokim ramenima i malim bokovima čine da se ova kooperativna PvE avantura ističe među obiljem igara preživljavanja koje upravo gledamo. Iako Nightingale svakako izgleda jedinstveno, sama dubina svijeta je ono što ga najviše ističe.

Spoj povijesti stvarnog svijeta, književnih utjecaja i alternativne stvarnosti koju je stvorio Inflexion Games, Nightingale vas vidi kako hodate svojim putem kroz fantastičan svijet koji obuhvaća bajke i folklor koji su nam poznati, povijesne ličnosti iz stvarnog života i, nekako, poznata imena iz klasičnih romana. Na svom putovanju preuzimate misije poput Victora Frankensteina i Nellie Bly i susrećete legendarna stvorenja koja podsjećaju na ona iz knjiga priča iz djetinjstva.

Svijet Slavuja

Budući da dolazi od programera koji udomljuje veterane industrije iz studija kao što je BioWare, ovo ne bi trebao biti veliki šok - izgradnja svijeta je njihov kruh i maslac. Oni koji su prešli s BioWarea na Inflexion pokrili su širok raspon žanrova: znanstvenu fantastiku s Mass Effectom, srednjovjekovnu fantastiku s Dragon Ageom, pa čak i fantaziju o borilačkim vještinama s Jade Empireom. Dakle, zaintrigirala ih je izgradnja igre u prostoru "suvremene povijesne fantazije".

Rezultat je prekrasan svijet, iako grub po rubovima, s puno poznatih elemenata preživljavanja, poput izrade, lova i ribolova, ali i stalnog osjećaja da ne znate što je iza ugla.

Proceduralno generirana područja

Ovdje nisu samo čarobne Slavujeve vile koje bacaju čarolije - postoji i neko iskreno nedokučivo čarobnjaštvo iza kulisa.

Izgrađen na posvećenom poslužitelju tvrtke Inflexion, Nightingaleov "svijet" sastoji se od bezbrojnih proceduralno generiranih kraljevstava. Ova kraljevstva stvarate kombiniranjem kartice bioma s glavnom karticom na portalu. Kartica Biome određuje teren, dok karta Major utječe na to koji će se NPC-ovi, točke interesa i drugi ključni elementi pojaviti u tom svijetu. Drugim riječima, postoji obilje kombinacija koje možete sastaviti, a svaka rezultira područjem koje čak ni programeri ne mogu predvidjeti.

Kako napredujete, skupljate i izrađujete više karata kraljevstva, što vam omogućuje stvaranje novih kombinacija. Želite li još više začiniti stvari? Upotrijebite karticu Minor na Transmuteru da promijenite aspekte područja u kojem se trenutno nalazite, u stvarnom vremenu. Možete igrati kartu koja obuzima svijet u beskrajnoj noći, ali povećava vašu magičnu moć ili onu koja povećava vašu štetu, ali vas opterećuje. S ovim kartama uvijek postoji caka—kao što me je Trickster naučio.

Vodič kroz zečju rupu koja hoda u stvarnom svijetu

Ovo bi moglo zvučati neodoljivo, ali imate vodiča koji će vam pomoći da se ne izgubite u zečjoj rupi koja šeta. Puck, vila zlokobnog izgleda, postavlja ciljeve koji su osobito korisni na početku dok se pokušavate uhvatiti ukoštac s Nightingaleom. Kako napredujete, preuzimate više zadataka od NPC-a, ali uvijek imate opciju da sve to odbacite i krenete u šetnju stvarnošću u slobodno vrijeme. Potražite legendarna stvorenja s prijateljima, izgradite impresivno imanje bez ograničenja položaja, dovršite slagalice Bastille ili skupljajte odjeke nade koji upotpunjuju predanje samog Slavuja. Postoji obilje stvari koje treba učiniti, a problem je odlučiti na što se prvo usredotočiti.

Rani pristup i vrijednost

S obzirom na to da Nightingale ulazi u rani pristup tek 20. veljače, ono što se ovdje nudi je vrlo impresivno, ali definitivno treba doraditi. Inflexion planira potpuno pokretanje devet do 12 mjeseci nakon izdanja s ranim pristupom, s početnim fokusom na "stabilno pokretanje" i rješavanje svih "hitnih problema" prije nego što se uhvati u koštac s ažuriranjima, novim sadržajem, poboljšanjima i sustavima igranja.

Možda će vas iznenaditi činjenica da Nightingale košta 29,99 USD u ranom pristupu, što je gotovo cijena pune igre, ali Flynn naglašava da je ponuda vrijednosti po toj cjenovnoj razini ključna za studio – nešto za što vjeruje da ne rade sve igre.

Od osam do devet sati koje sam proveo s Nightingaleom, mogu sa sigurnošću reći da nudi mnogo za svoju cijenu, čak i ako treba malo posla. Jedva sam zagrebao površinu tijekom igranja i stalno su me mamili s utabanih staza da se sklonim od smrtonosnog kamena tuče, istražim skrivene špilje (s ljutitim medvjedima unutra) i tražim resurse za izradu nove opreme i izgradnju svog imanja. Svaki put kad sam se pokušao odvojiti, bio sam začaran da obavim još jedan zadatak. Ovdje se sprema nešto čarobno i jedva čekam vidjeti kako će se to odvijati.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Strastveni gamer i jezični genij, Luka iz srca Hrvatske, preoblikuje online vodiče za casine kombinirajući lokalni šarm i globalne standarde. Njegova predanost autentičnosti osigurava da svaki igrač osjeti duh Hrvatske u svakom vodiču koji dotakne.

Send email
More posts by Luka Novak
ThunderPick
Bonus 2000 dolara

Najnovije vijesti

Preko 100 igrača za okršaj u TFT Setu 11, prvom EMEA Golden Spatula Cupu
2024-04-25

Preko 100 igrača za okršaj u TFT Setu 11, prvom EMEA Golden Spatula Cupu

Vijesti